border

Wat je met een boom allemaal niet moet doen!

Voor sommige tuiniers is een boom ronduit een probleem, zeker als die erg groot geworden is of als er renovatieplannen zijn. Wij zijn fans van bomen en proberen er alles aan te doen om ze te behouden, ook op moeilijke plekken.

Als een boom jarenlang onbekommerd heeft kunnen groeien, heeft hij zowel ‘het plafond’ als ‘de vloer’ van de tuin in beslag genomen. In zo’n geval is aanpassing van zowel het bladerdek als wortelgestel een serieuze klus. Je kunt niet zomaar gaan snoeien, wortels door gaan hakken of grond gaan afgraven en ophogen. Het is weliswaar een beetje afhankelijk van de soort, maar we hebben in de loop der jaren menig boom zien sneuvelen die men eigenlijk liever had willen behouden.

Een geleidelijke aanpak en sturing van groei bij zo’n boom geeft hem meer kansen en jou als tuinbezitter het comfort wat je voor ogen hebt.

De keuze om een oude boom weg te halen en te vervangen komt zeker ook aan de orde bij ontwerpgesprekken. Er zijn in het verleden nu eenmaal te vaak bomen geplant zonder na te denken over de gevolgen na 30 of 40 jaar.

We gaan er niet aan voorbij, maar vinden het gewoon jammer als er een boom verdwijnt zonder dat het echt nodig is. Met een beetje creativiteit blijkt er ineens wel van alles te kunnen groeien en schijnt zelfs de zon soms weer!

Succesvol gekopieerd

Contact opnemen?

Voer hieronder uw telefoonnummer in en wij zullen zo spoedig mogelijk bellen om uw vragen te beantwoorden of een afspraak te maken.

leaf-4