border

Even over het bloemetje en de bij..

We kunnen er laconiek over doen, maar het is een serieuze zaak; het bestand aan vlinders en bijen is de laatste 10 jaar drastisch afgenomen. En heel belangrijk: zonder bijen is er geen bestuiving, zijn er geen zaden en is er geen voedsel. Omdat er in de natuur steeds minder te halen is voor vlinders en bijen, moeten we daar in onze tuinen wat aan gaan doen. Een insecten- en/of vlinderkast is dan niet meer voldoende. We moeten gaan zorgen voor planten met bloemen waar veel nectar en stuifmeel in zit.

Als heesters zijn Meidoorn, Geldersche roos, Lavendel, Sering en liguster heel geschikt. Ook bananenstruiken zijn bij bijen heel populair. De vlinderstruik (Buddleja davidii) mag natuurlijk ook niet vergeten worden. Op het eind van het jaar is de struikklimop Hedera helix ‘Arborescens’ in trek..

In de vaste planenborder zijn er voor bijen en vlinders ook een aantal favorieten: Agastache (dropplant), Sedum (hemelsleutel), Aster (herfstaster), Eupatorium (koninginnekruid), Origanum (Marjolein), Salvia (Salie), Verbena Bonariensis (ijzerhard) en Cimicifuga (zilverkaars).

Voorheen werd nog wel eens gedacht dat vlinders en bijen per saldo de stadstuin zouden mijden, in de praktijk is dat allang niet meer zo.. en ook hoeft een stadstuin niet perse een verwilderde tuin te zijn om als lustoord voor insecten te fungeren. Elke tuin is geschikt, je hoeft alleen wat rekening te houden met de smaak van al die fladderaars.

Succesvol gekopieerd

Contact opnemen?

Voer hieronder uw telefoonnummer in en wij zullen zo spoedig mogelijk bellen om uw vragen te beantwoorden of een afspraak te maken.

leaf-4